Автор: Roy Greenslade 

Дата: 17.01.2014

Европските судии ја поставуваат границата на приватноста  на политичарите

Јулија Гајет, жената која според магазинот „Closer“, била во двегодишна врска со францускиот претседател Франсоа Оланд, го тужи весникот за нарушување на приватноста. Според  AFP извештајот напишан од BBC, Гајет тужи за сума од 50.000 евра плус 4000 евра за трошоци на постапката.

Тужбата на Гајет би можела да заврши со одлука која го применува европското законодавство за човекови права. Ако е така, што ќе биде веројатниот резултат?

Во блогот на Лустиг кој го толкува европското право се вели:

„Ако правилно ги толкувам пресудите на Стразбур, согласно конвенциското европско право сосема е во ред да се разоткрие аферата, бидејќи постои легитимен јавен интерес за тоа како политичкиот лидер го води приватниот живот. Но сепак според судиите во Стразбур она што се случува зад затворени врати или условно кажано она што се случува помеѓу чаршафите, останува затворено и за јавноста, а ваквото правило важи и за претседателите и премиерите“.

Целосниот текст може да го најдете тука

the-guardian-logo