Автор: Andrew Rettman

Дата: 10.02.2014

Бројките во Велика Британија укажуваат на тоа дека во Европа живеат исто толку многу британски граѓани, колку и обратно и покрај популарните перцепции.

Бројките кои ја опфаќаат 2010 година беа поднесени како одговор минатата недела од страна на владата на парламентарното прашање поставено од Метју Оуксхот, член на либералната партија на парламентот на Велика Британија

Во споредба со 2,3 милиони граѓани на ЕУ кои се во Велика Британија, во кои се вклучени и луѓето кои дојдоа откако Полска и девет други држави се приклучија на Унијата во 2004 година, Британските конзуларни органи проценуваат дека 2,2 милиони Британци живеат во другите 26 земји на ЕУ, со исклучок на Хрватска која влезе во 2013 година. Претходниот одговор на прашањето од Оуксхот во јануари гласеше дека 900 Британци живеат во Хрватска, со што пропорциналноста на миграција е поблиску до номиналната вредност.

Информациите на земјата велат дека само над 1 милион Британци живеат во Шпанија. Други популарни дестинации се: Франција (330.000); Ирска (329.000); Германија (107.000); Кипар (65.000); Холандија (48.000); Грција (45.000); Португалија (39.000) и Италија (37.000).

Одговорот на владата укажува на тоа дека реалните бројки може да се уште  поголеми, поради доказите кои постојат за нерегистрирани граѓани во Франција, Португалија и Шпанија.

Во меѓувреме, релативно малку се зголемил бројот на нови случаи од поранешните комунистички или поранешните советски земји сега членки на ЕУ кои доаѓаат во Велика Британија, на пример од Полска има само 6000 граѓани кои се носители на пасош од Велика Британија.

Статистиката доаѓа во време на дебатата за ЕУ имиграција во пресрет на изборите за Европскиот парламент во мај.

Главната британска евроскептична партија, минатата година предвиде дека многу економски мигранти ќе дојдат од Бугарија и Романија, кога ограничувањата на работната сила ќе истече на 1 јануари 2014 година.

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

 EUObserver