Дата: 17.02.2014

Европскиот комесар за правда Вивиен Рединг предупреди дека Велика Британија ќе го загуби влијанието доколку излезе од ЕУ, и дека целата работа со тоа што британската влада го поставува прашањето за излегување од ЕУ, вусшност со тоа сака да го одвлече вниманието од вистинското прашање а тоа е да се најде решение за економијата на Европската Унија

“Вистината е дека доколку Велика Британија е надвор од ЕУ, ќе го загуби влијанието. Ако Велика Британија ја напушти ЕУ, таа не би да биде во можност да влијае врз регулативата на ЕУ. Тие ќе мораат да живеат по правилата кои ги одлучуваат другите земји на ЕУ ” изјави Рединг пред публиката во Кембриџ на 17 февруари.

“За да се ​​добиете пристап до единствениот пазар, мора да ги применувате правилата на пазарот. Само прашајте ги Норвежаните. Тешко е да се сфати зошто другите земји-членки би и одобриле на Велика Британија неограничен пристап до нивните пазари без притоа да бараат Велика Британија да ги применува правилата на ЕУ “, додаде таа.

Федералниот комесар исто така додаде дека реториката на конзервативците на Дејвид Камерон, кои сакаат повторно да се преговара за членството на Велика Британија во ЕУ и ветија референдум по ова прашање во 2017 година доколку тие победат на следните избори  е тоа дека го одвлекуваат вниманието од реалните проблеми со кои се соочува Унијата.

“Изнаоѓањето решенија за проблемите какви што ги има во банкарскиот и финансискиот сектор е она нешто кон што сите ние треба да ја фокусираме нашата енергија и креативност “, изјави Рединг.

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

new_europe_logo