Таа беше на листата на санкции од страна на ОН и бомбардирана од страна на НАТО во 1990-тите за време на Балканските војни, но Србија во вторникот (21 јануари) официјално ги започна преговорите за членство во ЕУ на церемонија во Брисел.

Целиот процес ќе трае повеќе години но српскиот премиер Ивица Дачиќ го опиша настанот како “најважниот момент за Србија од крајот на Втората светска војна. Тој изјави дека сега неговата држава ја гледаат како она што сака да биде- земја членка на ЕУ- наместо луѓето да се фокусираат на конфликитте од минатото.

“Овој кабинет ја презеде функцијата пред 18 месеци и никој не го очекуваше ова од нас. Ние вe изнeнадивме, бидејќи очекувањата беа многу ниски, ” истакна тој.

Тој додаде дека никогаш не слушнал “толку убави зборови за Србија” уште од времето на комунистичкиот лидер на Југославија Јосип Тито, кој беше популарен на Запад со неговата либерална политика во споредба со остатокот на Советскиот Блок.

Тој вети дека и понатаму ќе работи на тоа да ги нормализира односите на Србија со Косово  – клучната пречка во неодамнешните односи ЕУ-Србија, но го избегна прашањето дали неговата влада некогаш ќе ја признае независноста на својата поранешна покраина.

Дачиќ истакна дека и самите земји-членки на ЕУ имаат “различни ставови” за статусот на Косово.

“Никој во Брисел не побара од нас да се промени нашата позиција. Нашата цел е нормализирање на односите со Приштина, нас ни е потребнo тоа “,  додаде тој.

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

EUObserver