Шведскиот министер за надворешни работи Карл Билд беше првиот кој проговори во јавност за евентуалните санкции во Украина, особено по последните насилни настани. Во понеделникот, одејќи кон салата во која требаше да се одржи состанокот на ЕУ – министрите во однос на потенцијалното воведување санкции за Украина, пред новинарите само кратко изјави: ’’Не треба да ги исклучиме… Ќе видиме што ќе се случи ’’.

Додека траеа разговорите, тој на својот Твитер профил напиша: “Европската Унија мора да започне да наоѓа ефективни инструменти за справување со актерите кои од позадина делуваат во украинската политика”.

По завршувањето на разговорите неговата официјална изјава за медиумите беше: “Сметам дека ЕУ мора да изнајде разни инструменти насочени против парите од коруптивни зделки”. Но еден висок извор од ЕУ забележа дека: “ се водела дискусија за санкциите, некои земји ја покренале темата дека првпат ова прашање е вклучено во ЕУ разговорите откако Украина почна со насилство кон луѓето кои беа на протестите’’.

Исто така во понеделникот ЕУ министрите апелираа до Украина да ги укине новите закони кои го криминализираат опозициското движење, но сепак тие се согласуваат дека би биле среќни ако потпишат Free – trade agreement со Виктор Јанукович, премиерот на Украина.

Во меѓувреме САД го ставија името на украинскиот министер за внатрешни работи Виталиј Захаренко и други 20 функционери на нивната драфт – листа за санкционирање.

Повеќе информации на следниов линк