0A11AEB2-BA3B-48B9-9D9A-A82335A6BE83_mw1024_n_s

 

’’Во прашање е кредибилитетот на Европската комисија и на ЕУ во целина и бидејќи ја дала еднаш таа оценка, ја одржува затоа што и дава шанса на Македонија, поради спорот со името, но и поради проблемите во регионот и историјата на регионот и дава шанса да не ја врати назад, туку да ја одржи на статус квото, меѓутоа ако вие стоите во место, а сите други во регионот напредуваат, тоа значи дека вие сте назад’’ – вели Бојан Маричиќ извршен директор на МЦЕО во интервјуто за Радио Слободна Европа.

Во однос на воспоставувањето на последниот инструмент на Европската Комисија – пристапниот дијалог на високо ниво, Маричиќ го смета за умртвен инструмент, бидејќи не донел никакви резултати. Како дополнителни потешкотии за употреба овој инструмент се надоврзуваат две круцијални точки – проблеми, застојот во подобрувањето на добрососедските односи и исфрлувањето на пратениците од Собранието на 24 декември 2012. Првенствено, тој ја лоцира вината во формалните чекори од страна на владините институции кои ниту донеле суштинска промена, ниту биле преземени во насока на суштинска промена. Како пример тој го издвојува проблемот со слобода на медиумите и неколкуте организирани состаноци меѓу Владата и ЗНМ.

Според него, избегнувањето на суштинските промени, би можело да доведе до зголемен евроскептицизам и намалување на довербата во европските интеграции.

Целосното интервју на следниов линк

radio-slobodna-evropa