Седум години откако станаа членки на ЕУ, Бугарија и Романија се уште имаат проблеми со ставање на корумпираните политичари зад решетки, рече Европската комисија во средата (22 јануари) .

“Она што сме го виделе во текот на последниве седум години е чекор напред во однос на организацијата, законите се ставени на свое место. Но сепак премногу често сме сведоци на недостатокот на изведување на луѓето пред лицето на правдата, трансформирање на истрагите во успешни обвиненија и потоа луѓето кои извршиле злосторства да бидат сместени зад решетки”  – изјави портпаролот на ЕУ комисија, Марк Греј на пресот во Брисел.

За разлика од Хрватска, која влезе минатата година, и на претходните 10 земји кои станаа членки на ЕУ во 2004 година, Бугарија и Романија се уште се предмет на специјален мониторинг од страна на комисијата на ЕУ во однос на судските реформи и борбата против корупцијата. Во случајот со Бугарија, мониторинг исто така го опфаќа и организираниот криминал.

“Од последниот извештај во јули 2012 година Бугарија презеде неколку чекори нанапред. Како и да е, сепак севкупниот напредок не е се уште доволен и поради тоа останува кревка “, рече Греј.

Тој истакна дека во 18те месеци кои се опфатени со сегашната верзија на извештајот, имало три последователни влади во Софија и дека ни ова “не помогнало” во консолидирање на реформите.

“Бегството од правдата на осудените лидери за организиран криминал и сукцесијата на откритија заради политичко влијание за судскиот систем влијаат врз довербата на јавноста ” додаде Греј.

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.