Шефот на Европската централна банка Марио Драги реагираше скептично на планот кој настана како предлог – компромис под притисок на Германија. Имено тој вели дека таквиот вид на одлуки мора да бидат инстант одлуки, односно не може да се дискутира со денови дали некоја банка е ликвидна или не.  Шефот на Европската централна банка Марио Драги реагираше скептично на планот кој настана како предлог – компромис под притисок на Германија.

Според новите правила треба да се има ’’единствен систем, еден авторитет и еден фонд’’ – рече Драги, додавајќи дека ’’е загрижен дека одлуката за спроведување процедури може да стане премногу комплексна.’’ Понатаму, обраќајќи им се на пратениците за понатамошното функционирање на Европската Централна Банка, тој загрижено истакна дека ’’секој знае дека ваквиот тип на одлуки мора да бидат инстантни, односно не смееме да дозволиме стотици луѓе да дискутираат дали некоја банка е ликвидна или не’’.

По тој повод, ЕУ министрите за финансии ќе се состанат неделава во Брисел за да донесат договор за механизам за заедничко решавање на несолвентните и неликвидните банки.

Се очекува од Владите на земјите – членки да биде побарано да донесат национална резолуција за банкарски фондови за период од 10 и повеќе години кој би ги покрил трошоците од евентуални bank – failures, чии што потенцијални трошоци се проценуваат во вредност околу 60 билиони евра, но и понатаму останува нејасно што би се случило доколку доколку сепак некоја банка банкротира, а тоа не може да се реши и надомести со тој национален фонд.
На таа проблематика, што со банките кои ќе се соочат со неликвидност, а трошоците за ’’враќање во живот’’ се прескапи за националниот фонд на таа земја се однесува и последниот компромис подготвен од литванското претседателство со кој ќе се донесе нов меѓу – владин договор кој ќе решава дали земјите треба да имаат пристап до фондовите на другите земји во тој период од 10 години.
Исто така ќе се донесе единствен борд на национални и ЕУ функционери кои ќе бидат одговорни да одлучат дали за некоја банка треба да се донесе резолуција.

Прочитајте повеќе на следниов линк

EUObserver