4.11.2013

Корина Стратулат

Процесот на проширувањето на ЕУ на Балканот, во својата актуелна форма може да наиде на тешкотии, посочува Корина Стратулат во својот Policy Brief. Фактот дека балканските земји се движат во две брзини, државите членки изгледа го сфаќаат регионот здраво за готово и дека јазикот на комисијата се бори да ги инспирира луѓето практично дека постојат три главни ризици кои може да предизвикаат застој на досието. Авторот ја повикува ЕУ да се отргне од ‘’депресијата на проширувањето” и да биде повеќе проактивна со цел да ги надмине овие предизвици и повторно да се наврати на креирањето на историјата на надворешната политика.

Оргиналот од овој текст може да го прочитате на овој линк.

European-policy-centre-logo2-390x285