Автор: Ерван Фуере

Дата: 13.09.2013

Македонија е држава во длабока неволја. Клима на недоверба има меѓу сите политички партии; се зголемува нетолеранцијата на малцинските групи, а се генерира и страв со сеопфатната контрола на главната владејачка партија. Во 2009 година Европската комисија препорача да се утврди датум за отпочнување на пристапните преговори, но оттогаш напорите на државата за влез во ЕУ (и во НАТО) се блокирани. Авторот Ерван Фуере дава десет јасни препораки и за Македонија и за Европската унија.

Ерван Фуере е виш истражувач при ЦЕПС и поранешен Специјален претставник и амбасадор на Европската унија, Шеф на Делегацијата на Европската комисија во Република Македонија

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

CEPS_Logo rgb