Автор: Paul Walsh

Дата: 22.12.2012

Добредојдовте во Скопје- каде споемниците се наши домашни миленичиња! Ова не е новиот слоган за реклама на Македонија на CNN, туку само мал tweet за архитектонскиот проект Скопје 2014 од правилно именуваниот граѓанин на светот. Овој проект цели кон тоа да го воведе Скопје во 21-от век со мноштво нови згради, вклучувајќи го народниот театар и еврејскиот музеј. Но замислата се докажа како контраверзна бидејќи споменици излегуваат на секој чекор како печурки низ целиот град, вклучувајќи го и бронзениот споменик на Александар Македонски, висок 22 метри и статуата на неговиот татко Филип II Македонски.

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

fair observer logo