Финансиската криза со која што се соочи Европската Унија доведе до преиспитување на почетните намери за т.н. ’’опуштање на ременот’’ во врска со работата на 150 најголеми банки од Евро – зоната истакнува Phillip Wayte од CER. Очигледната потреба за намалена контрола врз работењето на банките пак се наметнува како еден од можните излези или како превенција од потенцијални нови економски кризи. Според него, предлогот на Германија да се создаде ваков систем надвор од Брисел во кој би влегувале само тие 150 банки и би се засновал на соработка меѓу државите членки. Сегашната структура на економските институции создава една политичка реалност во евро зоната, но таа не делува особено стабилна како што посочува Phillip Wayte.

Целиот текст може да го прочитате на овој линк.

cer-logo