Протестите во врска со интегрирањето на Украина во ЕУ деновиве земаат сѐ поголем замав, особено поради фактот што нивниот премиер Виктор Јанукович одби да го потпише пактот со ЕУ под притисок на Русија. Интеграцијата на Украина во ЕУ претставува речиси идеален пример на судир на европскиот soft power принцип и советскиот hard – power принцип, односно судир на две различни перспективи и култури.

Во 2005 кога Рибачук, специјалниот пратеник на Украина во ЕУ пристигна, изјави: ’’Посакувам само една работа, а тоа е јавна потврда дека Украина еден ден ќе се интегрира во ЕУ.’’ Тоа се случи само неколку месеци по Портокаловата револуција.

По неколку состаноци со пратеници од ЕП и останати функционери каде беше запознаен со комплексноста на процесот на донесување одлуки во ЕУ, тој си замина од Брисел лут и нервозен.

Во следните години лидерите на Портокаловата револуција се свртија еден против друг, додека пак автократскиот лидер Виктор Јанукович, ги предложуваше и изгласуваше про – ЕУ законите, но во реалноста тој само ја уназадуваше Украина: апсеше некои од лидерите на опозицијата, не спроведуваше фер и демократски парламентарни избори, за окупирање на целокупниот медиумски простор како и за збогатување на неговата фамилија.

Од друга страна пак, ветувањето од ЕУ за интеграција на Украина, никогаш не пристигна.

Во меѓувреме Русија повлече неколку потези со кои ја отежнуваше интеграцијата на Украина.

Како причинител за оваа ситуација е фијаското на украинската политичка елита која според некои ЕУ дипломати никогаш и немала намера да направи чекор во насок на интегрирање на Украина во ЕУ. Проблемот лежи во генералната наклонетост кон Русија особено во источниот дел на Украина. Така, фактички станува збор за судир на два света, со исто национално чувсство но со различна визија за иднината на Украина.На следниов линк дознајте повеќе за протестите, судирот на културите во пространата Украина, нејзината историја во однос на ЕУ – интеграциите како и нејзината иднина.

На следниов линк дознајте повеќе за протестите, судирот на културите во пространата Украина, нејзината историја во однос на ЕУ – интеграциите како и нејзината иднина.

EUObserver