Македонија во Европска унија

Archive for November, 2013

Протестите во врска со интегрирањето на Украина во ЕУ деновиве земаат сѐ поголем замав, особено поради фактот што нивниот премиер Виктор Јанукович одби да го потпише пактот со ЕУ под притисок на Русија. Интеграцијата на Украина во ЕУ претставува речиси идеален пример на судир на европскиот soft power принцип и советскиот hard – power принцип, односно судир на две различни перспективи и култури.

Во 2005 кога Рибачук, специјалниот пратеник на Украина во ЕУ пристигна, изјави: ’’Посакувам само една работа, а тоа е јавна потврда дека Украина еден ден ќе се интегрира во ЕУ.’’ Тоа се случи само неколку месеци по Портокаловата револуција.

По неколку состаноци со пратеници од ЕП и останати функционери каде беше запознаен со комплексноста на процесот на донесување одлуки во ЕУ, тој си замина од Брисел лут и нервозен.

Во следните години лидерите на Портокаловата револуција се свртија еден против друг, додека пак автократскиот лидер Виктор Јанукович, ги предложуваше и изгласуваше про – ЕУ законите, но во реалноста тој само ја уназадуваше Украина: апсеше некои од лидерите на опозицијата, не спроведуваше фер и демократски парламентарни избори, за окупирање на целокупниот медиумски простор како и за збогатување на неговата фамилија.

Од друга страна пак, ветувањето од ЕУ за интеграција на Украина, никогаш не пристигна.

Во меѓувреме Русија повлече неколку потези со кои ја отежнуваше интеграцијата на Украина.

Како причинител за оваа ситуација е фијаското на украинската политичка елита која според некои ЕУ дипломати никогаш и немала намера да направи чекор во насок на интегрирање на Украина во ЕУ. Проблемот лежи во генералната наклонетост кон Русија особено во источниот дел на Украина. Така, фактички станува збор за судир на два света, со исто национално чувсство но со различна визија за иднината на Украина.На следниов линк дознајте повеќе за протестите, судирот на културите во пространата Украина, нејзината историја во однос на ЕУ – интеграциите како и нејзината иднина.

На следниов линк дознајте повеќе за протестите, судирот на културите во пространата Украина, нејзината историја во однос на ЕУ – интеграциите како и нејзината иднина.

EUObserver

 

 

ЕУ буџет за 2014 – 2020

Во Стразбур денеска започнува да се гласа буџетот на ЕУ за периодот 2014 – 2020. После долги месеци во преговори и нагодувања со земјите – членки на ЕУ, Парламентот треба да одобри 908 билиони евра. Буџетот ќе се гласа за секоја програма одделно од земјоделство до животна средина во текот на оваа недела. Повеќе информации на следниов линк.

EUObserver

Автор: Paul Walsh

Дата: 22.12.2012

Добредојдовте во Скопје- каде споемниците се наши домашни миленичиња! Ова не е новиот слоган за реклама на Македонија на CNN, туку само мал tweet за архитектонскиот проект Скопје 2014 од правилно именуваниот граѓанин на светот. Овој проект цели кон тоа да го воведе Скопје во 21-от век со мноштво нови згради, вклучувајќи го народниот театар и еврејскиот музеј. Но замислата се докажа како контраверзна бидејќи споменици излегуваат на секој чекор како печурки низ целиот град, вклучувајќи го и бронзениот споменик на Александар Македонски, висок 22 метри и статуата на неговиот татко Филип II Македонски.

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

fair observer logo

Автори: Rosa Balfour и Corina Stratulat

Датa: 26.06.2013

Rosa Balfour и Corina Stratulat се ко-автори на две поглавја во неодамнешното издание на Институтот за безбедносни студии на Европската Унија (EU-ISS) “Европската иднина на земјите од Западен Балкан” Солун @10 (2003-2013) посветено на десетгодишнината од солунската декларација. Содржината вклучува  статии напишани само од женски автори од Европската Унија или од Балканскиот регион, од областа на експертите или академиците.

Целосната верзија е достапна на следниов линк.

logo_epc

Финансиската криза со која што се соочи Европската Унија доведе до преиспитување на почетните намери за т.н. ’’опуштање на ременот’’ во врска со работата на 150 најголеми банки од Евро – зоната истакнува Phillip Wayte од CER. Очигледната потреба за намалена контрола врз работењето на банките пак се наметнува како еден од можните излези или како превенција од потенцијални нови економски кризи. Според него, предлогот на Германија да се создаде ваков систем надвор од Брисел во кој би влегувале само тие 150 банки и би се засновал на соработка меѓу државите членки. Сегашната структура на економските институции создава една политичка реалност во евро зоната, но таа не делува особено стабилна како што посочува Phillip Wayte.

Целиот текст може да го прочитате на овој линк.

cer-logo

Автор: Ерван Фуере

Дата: 27.03.2013

CEPS забележива дека ова е критично време за агендата на проширувањето на ЕУ со конкурентски интереси на повидок – помеѓу оние кои предлагаат дека понатамошното проширување е тежок товар за ЕУ во оваа моментална економска ситуација и други кои веруваат дека проширувањето на границите на мир и безбедност за вклучување на балканските земји ќе придонесе кон побезбедна Европа. Спротивно на оние кои имаат негативен став, Ерван Фуере ја нагласува важноста за ЕУ да покаже дека нејзината моментална стратегија продолжува да испорачува дивиденди како што секако го прави во случајот со Косово и Србија. Тој и советува на ЕУ да биде подготвена да ја адаптира нејзината стратегија онаму каде што е потребно како што е случајот со Македонија, со употреба на било кое влијание кое го има на подиректен и постојан начин осигурувајќи се на тој начин дека политичките цели и стратегија во оваа област се базирани на извештајот за напредок, а не обратно од тоа. Според Фуере отворањето на преговори за пристап со Македонија е еднинствениот начин да се спречи оваа држава да продолжи и понатаму да тоне во политичка нестабилност.

Ерван Фуере е виш научен соработник на CEPS.

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

CEPS_Logo rgb

Автор: Ерван Фуере

Дата: 13.09.2013

Македонија е држава во длабока неволја. Клима на недоверба има меѓу сите политички партии; се зголемува нетолеранцијата на малцинските групи, а се генерира и страв со сеопфатната контрола на главната владејачка партија. Во 2009 година Европската комисија препорача да се утврди датум за отпочнување на пристапните преговори, но оттогаш напорите на државата за влез во ЕУ (и во НАТО) се блокирани. Авторот Ерван Фуере дава десет јасни препораки и за Македонија и за Европската унија.

Ерван Фуере е виш истражувач при ЦЕПС и поранешен Специјален претставник и амбасадор на Европската унија, Шеф на Делегацијата на Европската комисија во Република Македонија

Целиот текст може да го прочитате на следниов линк.

CEPS_Logo rgb

4.11.2013

Корина Стратулат

Процесот на проширувањето на ЕУ на Балканот, во својата актуелна форма може да наиде на тешкотии, посочува Корина Стратулат во својот Policy Brief. Фактот дека балканските земји се движат во две брзини, државите членки изгледа го сфаќаат регионот здраво за готово и дека јазикот на комисијата се бори да ги инспирира луѓето практично дека постојат три главни ризици кои може да предизвикаат застој на досието. Авторот ја повикува ЕУ да се отргне од ‘’депресијата на проширувањето” и да биде повеќе проактивна со цел да ги надмине овие предизвици и повторно да се наврати на креирањето на историјата на надворешната политика.

Оргиналот од овој текст може да го прочитате на овој линк.

European-policy-centre-logo2-390x285