Македонија во Европска унија

Archive for June, 2010

The Price of Apathy

“Who sleeps in democracy, wakes up in dictatorship.”

Some days ago I stumbled on a poster with that sentence. I don’t know who said this, but it’s a reminder to all of us about what’s at stake when you fail to fight for your rights. Apathy and inaction are two choices that any informed and concerned society doesn’t have. If we want better lives, both socially and economically, for us and for our children, then we cannot sit in conformity waiting for things to get better. Sadly, I feel that this is exactly what happens in Macedonia.

I’ve been living in Macedonia for four years and in this period I cannot recall a single rally that gathered more than a few hundred people. The majority of the Macedonian society just doesn’t care, at least not enough to go out on the streets and stand for what they believe. Everyone seems to expect problems to solve themselves; everyone seems to think that their voice cannot make a difference.

I understand this deficit of democratic culture in Macedonia: we’re talking about a very young democracy, especially because never in the History of Macedonia there was a free democratic state in which people had the right to participate, to protest, to be heard. These things aren’t learned in a generation, or two. Even so, it is time for Macedonians to realize that they have the power to influence and change the course of events. A participative and informed civil society is the foundation of a developed country.

I don’t mean by this that Macedonia is heading towards a dictatorship (even though the new Law on Electronic Communications is something we should worry about); what I want to say is that apathy is a dangerous path, that leads nowhere good. Macedonia is at a crossroad, stuck between a distant past and a future that at times seems even more distant, and the decisions made now will make or break its future as a developed country, both economically and socially. It is up to us, to all of us, to step up and make a difference. The price of our apathy will be too high for Macedonia to pay.

Текстот е на граѓанин на Европската унија кој моментално живее и работи во Скопје.

На 15-ти јуни на официјалниот интернет портал на владеачката партија ВМРО – ДПМНЕ беше објавено соопштение со кое од таа партија ја информираат јавноста за „непрофесионално, небалансирано, еднострано и некоректно“ работење на националната телевизија А1.

Во понатамошниот дел од соопштението се повикуваат сопственикот и самата телевизија на професионализам, посочувајќи ја корелацијата со СДСМ како причина за нивната лоша работа. Повикани се и граѓаните да ги прифаќаат информациите од А1 телевизија со резерва.

Ние, тимот на eu.kauza.mk го сфаќаме ова соопштение како удар врз слободата на изразување и мислење, со што се уриваат темелите на демократското општество. Со поделбата на шпиони и предавници, со префрлањето на подобни и неподобни медиуми, не правите ништо добро, само додавате уште повеќе тули на вашата тоталитаристичка кула.

Би ја запрашале партијата ВМРО – ДПМНЕ и нејзиниот лидер, Никола Груевски, кои се објективните медиуми во државата? Дали објективни се оние медиуми кои ви ги поставуваат прашањата за кои однапред се спремни одговорите во партискиот штаб или оние медиуми каде Груевски има експлузивитет како гостин?

Дали неговиот „домашен пријател“ уредникот на дневниот весник „Вечер“ и уредникот на вестите на телевизија Сител има намера да го смени својот начин на пренесување на информации и дали планира да ја смени реториката кон оние што размислуваат различно од него и Груевски?

Сакаме да дознаеме до кога емисијата „Бумбар“ на Сител телевизија, ќе го фабрикува јавното мислење со своите „неуверливи“ гледачи и како водителката Тања Атанасовска ги познава сите кои ќе се јават. До кога ќе им ја спуштате слушалката на сите оние кои слободно ќе го кажат ставот кој не е на вашата френкфенција?

Не интересира дали ќе го поддржите тоа што го зборевте во вашата изборна кампања, па ќе се борите со криминалот и корупцијата со што ќе ги истражите сите матни зделки кои циркулираат низ јавноста за новинарот и водителот од Канал 5 телевизија, Миленко Неделковски?

Истовремено би поставиле една дилема, дали телевизиите чии сопственици се пратеници во Собранието на РМ и коалициони партнери на ВМРО – ДПМНЕ не се политички поврзани и се целосно објективни во нивното известување и коментирање. Дали се осмелувате ним да им укажете кога ќе бидат премногу провладини. Или можеби тоа е вашето мерило за објективност на медиумите?

Примери и прашања имаме уште многу, а бидејќи вие работите 24/7 се надеваме дека нема да ви одземеме многу време само овие да ги одговорите.

Груевски на прославата на 20-годишнината од основањето на партијата, во близина на руинираниот и раскопан скопски плоштад, изјави: „ВМРО – ДПМНЕ дваесет години ги прави сите значајни и крупни реформи во Македонија.“
Господине Премиер, ова што во моментот го правите не се реформи за кои треба да се фалите, ова се реформи за кои треба да се срамите.

Во високо развиените демократски општества за соопштение насочено против слободата на изразување и демократските вредности,  владеачките партии се повлекуваат од власт. Ние бараме само да им се извините на граѓаните на Македонија за овој недемократски чин, да им се извините на сопственикот и вработените во А1 телевизија поради ваквите етикетирања.

Како за крај, би ве замолиле да престанете да користите диктаториски техники во вашето управување на државата и манипулација на народот.

Сакаме да ги поддржиме и охрабриме СИТЕ слободни новинари и Здружението на новинари на Македонија да се борат против ваквиот говор на омраза кои се почесто може да се најде во македонискиот медиумски простор. А владеачките партии во демократско општество немаат право да прават ексклузивни списоци на објективни и необјективни медиуми, ниту да им доставуваат на граѓаните упатство за слушање и читање на вестите.

The 1997 Committee of Ministers’ Recommendation on hate speech condemns this kind of expression and aims at providing states with some common criteria for national legislation. The text points out among other things that these expressions can often be more harmful if they are disseminated by the media. It also recommends states to clearly distinguish the responsibility of the author of the statement from that of the media which reports it. Other declarations and recommendations have followed.

A 2007 Parliamentary Assembly Recommendation pointed out the need to criminalise statements which incite hate, discrimination or violence against individuals or groups for religious or other reasons. The Assembly requested the European Commission for Democracy through Law (Venice Commission) to prepare a report on national law in Europe on blasphemy, insults of a religious nature or incitement to religious hatred.

The Venice Commission concluded that in a democracy religious groups must, as any other groups, tolerate criticisms in public statements and debates related to their activities, teachings and beliefs, as long as the criticisms do not constitute deliberate and gratuitous insults or hate speech, an incitement to disturb public order, violence or discrimination towards people who adhere to specific religions.

The European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) has also recommended criminalising expressions which can be considered racist speech, notably when it intentionally and publicly incites to violence, to hatred, or discrimination on grounds of race, colour, language, religion, nationality or national or ethnic origin.

Other Council of Europe texts refer to this issue, such as the 2003 Protocol to the Convention on Cyber Crime, related to the prosecution of acts of racist and xenophobic nature through computer systems.

Protocol to the Convention on Cyber Crime, related to the prosecution of acts of racist and xenophobic nature through computer systems.

Chapter I – Common provisions

Article 1

Purpose
The purpose of this Protocol is to supplement, as between the Parties to the Protocol, the provisions of the Convention on Cybercrime, opened for signature in Budapest on 23 November 2001 (hereinafter referred to as “the Convention”), as regards the criminalisation of acts of a racist and xenophobic nature committed through computer systems.

Article 2

Definition

1.    For the purposes of this Protocol:
“racist and xenophobic material” means any written material, any image or any other representation of ideas or theories, which advocates, promotes or incites hatred, discrimination or violence, against any individual or group of individuals, based on race, colour, descent or national or ethnic origin, as well as religion if used as a pretext for any of these factors.

2.    The terms and expressions used in this Protocol shall be interpreted in the same manner as they are interpreted under the Convention.

Ова не е текст од тимот на eu.kauza.mk .

За да го задржиме квалитетот и достојноста на блогов поставивме неколку правила на игра кои ги почитуваме:

1. Ова е тимски блог, но секој став искажан преку пост или коментар е став на неговиот автор.

2. На блогов нема да бидат објавувани постови и коментари навредливи врз етничка, верска, расна, полова или која било друга основа.

3. Заканувачки, порнографски, комерцијални или содржини кои поттикнуваат омраза, исто така, нема да бидат објавени.

4. Секој коментар пред да се објави ќе биде предмет на одобрување со цел да ги отстраниме сите содржини кои ги кршат правните, етичките и моралните норми и закони.

5. Се обидуваме да бидеме брзи во реакцијата, благодариме за разбирањето.

Тимот на eu.kauza.mk

Saraevo Process

Почитувани пријатели,

Најпрво би сакале да им изразиме голема благодарност на оние кои дадоа поддршка на нашата иницијатива и да Ве известиме за исходот од нашите напори пред, за време и по Самитот ЕУ – Западен Балкан во Сараево на 2 јуни 2010 година.

Поддршка за писмото добивме од 63 граѓански организации од Македонија. Вкупниот број на организации од целиот регион е околу 500 што претставува солидна бројка со оглед на тоа дека времето навистина не беше на наша страна.

Дали е бројката доволна, судете сами, но останува фактот дека е тешко да се најде друга регионална иницијатива која кон себе приклучила гласови на толкав број на граѓански организации од регионот, кој во принцип е поделен по многу прашања.Поддршката од граѓанските организации сеуште пристигнува.

Исто така, би сакале да Ве информираме за тоа што се случи во Сараево како резултат на ангажманот на повеќе фактори од граѓанското општество од ЕУ и од Западниот Балкан. На 1 јуни, во 11 часот се одржа заедничка конференција за медиуми на која присуствуваа по двајца претставници на граѓанските организации од секоја од државите од Западен Балкан (вкупно 12-мина).

На прес конференцијата имаше претставници од огромен број на медиуми – локални, национални и федерални – а бидејки се одржуваше министерската средба, имаше и странски медиуми (Reuters, France Press, Libertas). Од медиумите од Македонија, за жал, немаше никој, иако имаше медиуми кои беа присутни во Сараево. На пример, претставниците на граѓанскиот сектор од РМ патуваа со екипата на ТВ Сител и таа беше сместена во истиот хотел каде што се одржуваше прес конференцијата, но очигледно интересот за иницијативата на граганите од регионот не беше доволно голем за да дојдат на нашиот прес.

Покрај изјавите дадени за време на прес конференцијата НВО претставниците дадоа повеќе изјави за најразлични медиуми. Истата вечер имаше прилози на следниве телевизии – ФТВ (Федерална ТВ), ТВ СА (Сараевска ТВ), ТВ Хајат и на државната ТВ БХТ. Исто така на БХТ во емисијата „Тема на денот“ имаше дебата (40 мин.) за нашата иницијатива на која учествуваа претставници од Македонија (Фани Каранфилова Пановска), Србија, Црна Гора и од Босна и Херцеговина.

Писмото со обраќањето беше испратено и до сите амбасади на државите-членки на ЕУ во регионот, до сите делегации на Европската комисија во регионот, до Европската комисија во Брисел и до претседателот на Европскиот парламент, до претседателот на ЕУ, а се прогриживме писмото да стаса лично и кај шпанскиот министер за надворешни работи (моментален претседавач со ЕУ) Моратинос, словачкиот министер за надворешни работи Лајчак, комесарот на ЕК за проширување Филе и Високата претставничка за надворешна политика и безбедност Ештон.

Г-динот Зоран Талер, пратеник во Европскиот парламент се погрижи да го дистрибуира писмото до сите пратеници на Европскиот парламент и за тоа сме му многу благодарни. Од повеке извори знаеме дека граѓанскиот сектор бил споменат и пофален на министерскиот состанок.

Напорите на граѓанскиот сектор да не дозволи Западниот Балкан (а со тоа и Република Македонија) да се симне од агендата на ЕУ на подолг рок не запреа тука. За таа цел, а по повод неформалниот министерски самит ЕУ – Западен Балкан, тројца иницијатори од Европскиот Совет за надворешни односи, Институтот отворено општество – Брисел и Иницијативата за европска стабилност изготвија бриф за јавна политика со наслов во оригинал “Beyond Wait-And-See: The Way Forward for EU Balkan Policy- Heather Grabe, Gerald Knaus and Daniel Korski”.

Во тој бриф од страна на авторите се наведени два ризици кои стојат на патот на ЕУ интеграцијата за Западен Балкан. Едниот е дека присоединувањето на слаби држави со бројни нерешени проблеми може да и наштети на ЕУ. Од друга страна, вториот ризик е дека одложувањето на приемот на недефиниран рок ќе го поткопа целокупниот постигнат напредок на полето на мирот и стабилноста во регионот.

Имајќи ги предвид овие ризици, аналитичарите бараат да не се држат државите од Западен Балкан во неизвесно исчекување кое носи со себе ризик иако е тешко да се заинтересираат лидерите на ЕУ за овој регион. Исто така, тие предлагаат потполно и ефективно користење на моментално расположливите ЕУ инструменти во градењето на односите со Западниот Балкан и јасно определување на следните чекори кон прием. На овој начин се поддржуваат реформаторите во регионот без дополнителни штети за ЕУ.

Со јасните чекори на патот кон присоединување се создава еден правичен и ригорозен процес кој ќе ги охрабри државите од Западен Балкан да ги препознаат своите недостатоци и да креираат план за нивно надминување. На тој начин ќе се исполни ветувањето што ЕУ го даде во Солун во 2003 година, ќе се надогради успехот на ЕУ во регионот од последната декада и ќе се избегне назадување и враќање кон опасното минато.

Изјава на претседавачот на Состанокот на високо ниво за Западниот Балкан која произлегува од Самитот во Сараево укажува на јасен начин дека членството на државите од Западен Балкан во ЕУ е заедничка цел и дека Западниот Балкан, јасно всидрен во процесот на проширување на ЕУ, мора да ги интензивира напорите за исполнување на неопходните критериуми и договорените услови на патот кон ЕУ членството и сите држави да бидат ценети според нивните заслуги.Како процеси на кои особено се обрнува внимание во изјавата се: соочување со предизвиците за владеење на правото, административни и судски реформи, броба против корупцијата и организираниот криминал, процесот на помирување, добрососедски односи и европски дух во решавањето на меѓусебните билатерални спорови. Притоа, особено се потенцира улогата на НВО секторот кој треба да работи во насока на помирување преку воспоставување на регионална Комисија за изнаоѓање и соопштување на вистината.

Како заклучоци од целиот овој процес можеме да ги изведеме констатациите дека ЕУ мора да обезбеди јасни и прецизни патокази за тоа како секоја од земјите на Западен Балкан треба да се движи, со цел процесот на пристапување да биде нешто што е видливо и дофатливо за државите од регионот, дека оваа иницијатива претставува чекор напред кога станува збор за граѓанскиот сектор и своевиден сигнал дека граѓаните на овие држави сакаат да ги видат своите држави во ЕУ, дека ЕУ се уште не се откажала од Западен Балкан, а тоа најдобро се гледа во Стратегијата за развој до 2020 година и дека постои загриженост за очигледната незаинтересираност на власта во РМ кога станува збор за евроинтеграциите што е воочливо од незаинтересираноста за наоѓање компромис со Грција, застојот во реформите, како и од целокупното дејствување во надворешната политика.